Tuesday, July 10, 2018

Petua Hilangkan Bayi Batuk

Oleh : Iryani Ahmad

PETUA HILANGKAN BATUK BAYI DAN KANAK-KANAK

pa&ma, siti nurhaliza, qq baby, tips anak batuk, tips anak demam, anak selsema, anak menangis, anak meragam, anak mengamuk, pengalaman batuk, pengalaman selsema, sakit, sihat1. Rehat secukupnya

Ibu bapa perlu mengelakkan bawa anak keluar ke tempat-tempat sesak dan ramai orang kerana anak akan berasa terlalu letih dan melambatkan proses penyembuhan. 

Selain itu, ianya juga akan menyebabkan virus tersebar kepada kanak-kanak lain.
2. Tepuk percussion

Tepuk ini bagi memudahkan pengeluaran kahak. Caranya dengan  
menepuk bahagian badan (depan dan belakang) dengan menggunakan tapak tangan yang melengkung.
3. Mandi lemon

Letakkan beberapa hirisan lemon ke dalam mandian anak. Bau lemon dipercayai dapat membantu mengeringkan hingus bayi.


4. Urutan 

Kajian menunjukkan bahawa urutan bayi mampu memberikan keselesaan kepada bayi. Bayi yang selalu diurut juga sangat mudah dijaga kerana jarang meragam.5. Sedut hingus


Ibu bapa boleh mengeluarkan hingus anak dengan cara menyedut hingus tersebut menggunakan alat penyedut hidung. Alat ini boleh didapati di farmasi dan klinik.


6. Jaga pemakanan

Ibu perlu menjaga pemakanan jika menyusu anak sepenuhnya. Ibu boleh banyakkan pengambilan makanan berkhasiat seperti sup ayam dan daging. 

Khasiatnya akan menghasilkan susu ibu yang lebih berkualiti dan sangat baik untuk bayi sebagai penawar sakit. Teruskan penyusuan secara eksklusif dengan lebih kerap walaupun anak batuk dan selsema.

7. Guna CF Rub 

Cara yang lebih mudah dan pantas, ibu boleh gunakan balm CF Rub daripada Tasneem Naturel. Balm ini diekstrak daripada bahan semulajadi seperti kulit kayu putih, tea tree, lemon dan cypress bagi meredakan batuk dan selesema anak kecil.
Buat pembelian secara online DISINI 

No comments:

Post a Comment

Bahan Lain Dalam Balm Tasneem Naturel

Pasal bahan-bahan balm yang lain, selain essential oil ada digunakan bahan ni juga : (selain skeenz balm ye) 1. Essential oil mengiku...